Leading modules

Модул 2 – Лидер ли съм?

Тема 3: Какво е да си проактивен?
Какво означава да си проактивен?

Преди да анализираме проактивността по отношение на лидерството, нека първо да видим какво представлява по принцип проактивността и какво е да си проактивен човек – това е „Действие и ориентирано към резултатите поведение, за разлика от това, при което се изчаква нещата да се случат и след това се правят опити за адаптация (реакция) спрямо тях.

Чували ли сте историята за мравката и скакалеца? Нека да обясним значението на проактивното поведение чрез тази история. След като я прочетете, задайте си въпроса: „Вие мравка или скакалец сте?“

Имало едно време един скакалец, който обичал живота. По цял ден се излежавал на слънце, когато си поискал – хапвал, когато му се доспяло – дремвал, изобщо – наслаждавал се пълноценно на живота. Живеел така, като че ли нямал никакви грижи на този свят.

Един ден, докато се препичал на слънце, видял наблизо мравката, която бутала една троха по поляната. Скакалецът попитал: „Хей, дружке, какво правиш?“ Мравката отговорила: „Събирам храна за зимата, докато е все още топло времето. Щом настъпи зима, ще си стоя на топло и ще си хапвам от запасите.“

being proactiveСкакалецът се присмял на глупавия живот на мравката и се излегнал на слънце, подвиквайки ѝ: „Има достатъчно време за тази скучна работа. Трябва да се спреш за малко и да се наслаждаваш на живота като мен.“ Но, скоро лятото отминало и настъпила зимата.
И тъй като времето застудяло, на скакалеца му ставало все по-трудно да излиза навън. Скоро, той започнал сериозно да огладнява, затова решил да се опълчи на времето и да си потърси някаква храна.

Но когато се показал навън, с изненада видял, че всичко било покрито със сняг и той нищо не можел да си намери за ядене. Така, всеки ден излизал да си търси храна, но не успявал да намери нищо. Накрая дотолкова изнемощял, че умрял от глад.

Кой от двамата е проактивен? Мравката, разбира се.

Кои са характеристиките на проактивното поведение, които откривате в мравката?

  • Тя познава себе си, своя потенциал и силните си страни: че тя е мъничка; че с помощта на другите мравки няма нещо, което да не могат да постигнат – без значение колко голяма е трохата.
  • Тя е наясно със събитията, които се очакват: зимата и нейната лютост.
  • Тя знае с какви ресурси разполага: другите мравки и времето, оставащо до края на лятото.

Проактивното поведение има за цел да идентифицира и използва наличните възможности и да предприеме превантивни действия срещу потенциалните проблеми и заплахи. Докато реактивното поведение се фокусира върху разрешаване на проблемите след тяхното възникване.
being proactive
Същото отношение трябва да се прилага и от гледна точка на лидерската роля. Това означава, че трябва да мислим в перспектива за нашите последователи и да правим нещата по-лесни за тях. Човек трябва да може да предвижда към какви последствия ще доведе неговото поведение или това на екипа му; лидерите трябва да се опитат да преодолеят неприятната ситуация и да разрешават проблемите преди да са се усетили ефектите от тяхното възникване, а не да чакат докато „вулканът изригне“ и стане твърде късно за реакция.

В секцията към този модул за полезни линкове и статии можете да прочетете повече по темата.

Back